2018-2019. tanév

 

-DARUS – 45 

A Darus Iskola fennállásának 45. évfordulójára 2019. május 27-től május 31-ig projekthét keretein belül ünnepelt az intézmény.

Sportversenyek, kézműves foglalkozások, filmbemutatók, a felvidéki és a német nyelvű táborok, táncház és erdei kalandtúra, szeretlek Darus színesítette a heti programsorozatot.

Pénteken este ünnepi műsorral, Darus Gálával zárult a projekthét.

A Gálán a XVIII. kerület alpolgármestere köszöntötte a 45 éves Darus Iskola tantestületét, az egykori kollégákat, valamint a szereplő diákokat.

Jóleső érzés újra és újra megtapasztalni az együvé tartozást, egyfajta „Darusos feelinget”, melyet az évforduló eseményei (egykori diákok visszaemlékezései, Darus Gála) váltottak ki belőlünk. (galéria a képre kattintva nyílik) 61179881_392960084630833_6088372478613127168_n

-A Darus hét az 1-2. osztályosoknak is izgalmasan telt. Vidám hangulatú, aktív héttel ünnepeltük iskolánkat. A változatos programokból jutott minden napra. Volt akadályverseny, Darus kitűző, és zászlókészítés, Szeretlek Darus! kvíz, táncház, közös testnevelés óra játékos, mozgásos feladatokkal, Feal Ki, mit tud? tehetségkutató bemutató, közös Darus napi vetélkedő a nagyokkal, alkotások készítése, kiállítása az iskola jubileuma alkalmából, és a Kicsinyek kórusa előadása az ünnepi gálaműsoron. (galéria a képre kattintva nyílik) táncház (10)

Május 9-én a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányságon szervezett Nyílt napon vett részt az 1.b osztály. Nagyon izgalmas bemutatókat láttunk, és különböző állomásokon ismerkedhettünk meg a rendőrségi, katonai, vöröskeresztes, stb. szervezetek munkájával. Az esős időjárás sem szegte kedvünket! Nagy lelkesedéssel vettünk részt a különböző feladatokban! (galéria a képre kattintva nyílik)image015

 

-Május 7-én az 1.b osztály részt vett a BRFK Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottsága által megrendezett Közlekedés-biztonsági Bábversenyen, melyet a Közlekedésrendészeti Főosztály Színháztermében rendeztek meg. Az előadott mese megírásában, és a bábok elkészítésében segítségünkre volt Szegőné Lévai Éva nagyszülő. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, nagyon ügyesen szerepeltek! Igazán nagyszerű élmény volt! Az iskolás kategóriában megosztott 1. helyezéséhez gratulálunk az 1.b osztálynak!  (galéria a képre kattintva nyílik)image017

 

-Május 2-án a Budapest Fesztivál Zenekar különleges élményben részesítette az 1. évfolyamosokat rendhagyó hangszerkóstoló előadásán. A kiváló művészek bemutatták a hangszerek hangját, a kicsik megismerhették a hangszercsaládokat, azok együtt hangzását, és a szimfonikus hangzást, majd maguk is megszólaltathatták a hangszereket. Köszönjük szépen a lehetőséget! (galéria a képre kattintva nyílik)

Fesztivál Zenekar (14)

-Eötvös Loránd nyomában – ingyenes, interaktív, iskolába kihelyezett órán vettek részt 7. és 8. osztályos diákjaink április 15-én.Eötvös a dualizmus korának elismert természettudósa (fizikus), politikusa (kultuszminiszter), a legnagyobb magyar egyetem névadója, a kőolajkutatás világhírű eszközének feltalálója, kiváló fotós és hegymászó. Itt, a Gyöngyvirág utcában állt nyaralója.  A programon a diákok interaktív, játékos formában ismerték meg Eötvös Loránd sokoldalúságát, a kutató szerepében többféle egyszerű, a tananyaghoz kapcsolódó fizikai kísérletet is kipróbálva.
A programot a Tomory Lajos Múzeum munkatársai Ruthner Attilával, a fizika munkaközösség vezetőjével együtt tartották meg.image001 image002 image003 image004
2019. április 13-án a repülőtér termináljában iskolánk zenekedvelő diákjai részt vehettek az Önkormányzat által szervezett komolyzenei koncerten. Vivaldi Négy évszak című darabját hallgathattuk meg a Budapesti Vonósok Kamarazenekarának tolmácsolásában. A gyerekek számára még élvezetesebbé tette a programot Lakatos György fagottművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, aki közvetlen, humoros összekötő szövegeivel, magyarázataival igazán felejthetetlenné tette a délelőttöt. fagottmuvesz
20190413_104502 20190413_103957
-Az 1-2. osztályosok kedves, ünnepre hangoló bábelőadáson vettek részt, amit szájtátva néztek és hallgattak. (galéria képre kattintva nyílik)
húsvéti bábelőadás (8)
– A Digitális témahét keretében két osztállyal az Ady Iskolába látogattunk el, ahol izgalmas Robotika bemutatón és workshop foglalkozáson vehettünk rész. A legmodernebb kor vívmányai, a változatos működési elvű, oktatásban használható robotok nemcsak megtekinthetőek voltak, hanem a gyerekek ki is próbálhatták azokat.  (galéria képre kattintva nyílik)Robotika 3b (36)
-A 2.b és 3.b osztályosok frenetikus, fergeteges hangulatú koncerten vettek részt április 8-án a Müpában. A Talamba ütőegyüttes rendhagyó énekóráján különleges élményben lehetett részük.Müpa, Talamba koncert (6) Müpa, Talamba koncert (9)
-A 2. évfolyamosok a Kondor Béla Közösségi Házban március 29-én megtekintették a Három szegény szabólegény című színdarabot.Kondor Színház (20) Kondor Színház (2)
-Iskolánk is bekapcsolódott a Fenntarthatósági Témahét rendezvényeibe.Március 19-én a TeSZeDD-Önkéntesen a Tiszta Magyarországért program keretében a 8.c osztály a Köki melletti kiserdőben szedte a szemetet.IMG-6a06c35b10f9828a6d8571c445a34202-V

-Március 20-án a Jane Godall alapítvány munkatársa Burzuk Tímea tartott előadást a “Passzold vissza teso” programról, melybe iskolánk is bekapcsolódott.A program az esőerdőkről, kiemelten a majmok védelméről szól. Remélhetőleg nagyon sok gyermek fogja visszahozni a megunt vagy már nem használt mobiltelefonját, hozzájárulva ezzel a környezet és az ott élő állatok védelméhez. Zárásként nagy örömünkre a kongói majomrezervátumból egy kismajmot fogadtunk örökbe,amelynek egy évig mi biztosítjuk az élelmezését.IMG-9645fa7d8806f7a966581d5af60d6079-V

-A héten tanórákon még szó esett a víz védelméről a fenntartható közlekedésről, és a globális felmelegedés megállításáról. A gyerekek nagyon aktívak voltak és  sok jó ötlet hangzott el a témához kapcsolódóan.IMG-fec51df77df04869fa216a7d68927391-V

 

Március 18-22. között az 1-2. osztályosok a Fenntarthatósági témahét minden napján a víz védelmével foglalkoztak különböző játékos módon. Volt palacktorna, “vízi zene”, flashmob, kísérletek a vízzel, ügyességi és gondolkodtató rejtvényes feladatok, plakátkészítés, kézműves alkotások, szógyűjtés, játékkészítés, és még sok más érdekesség. (galéria a képre kattintva nyílik)Vízi zene (4)

 

-Március 13-án az első évfolyamosok megtekintették a Müpában a Nemzeti Táncszínház előadásában a Vuk című nívós előadást.

 

-Az 1.b és a 2.b a Bókay Kertben 5 alkalmas síoktatáson vett részt az elmúlt időszakban. Köszönjük a lehetőséget!síelés (1) síelés (5) síelés (6)

 

Március 15-i ünnepségünk műsorát a 3. a osztály tanulói adták elő. Nagyon hangulatos előadást láthattunk. (galéria a képre kattintva nyílik)DSCF2195
Március 4-én újra Szülők Akadémiája volt iskolánkban. Cserbik János érdekes előadását hallgathattuk “Digitális sajt” címmel.53034516_251299922444900_6368807832719982592_n 52886941_420032122134513_3218008687524184064_n
Február 1-jén tartottuk meg a hagyományos alapítványi bálunkat. A rendezvényt több önkormányzati vezető is megtisztelte; Ughy Attila polgármester, Galgóczy Zoltán alpolgármestert és dr. Lévai István Zoltán alpolgármestert is körünkben üdvözölhettük. Az ünnepélyes megnyitó után kezdetét vette a vidám műsor, melyen legügyesebb diákjaink léptek fel. A ballagó nyolcadikosok három csodálatos keringővel járultak hozzá az est sikeréhez. A fellépések után kezdődhetett az ízletes vacsora elfogyasztása, majd a baráti beszélgetések mellett sokan táncra is perdültek.  (galéria a képre kattintva nyílik)BGL_7104

 

Január 25-én tartottuk a farsangi bulit az iskolában. A kisebbek sok vidám jelmezt mutattak be, a nagyobbak szórakoztató produkciókkal szereztek vidám perceket.  (galéria a képre kattintva nyílik)
image026

 

-A 2.b osztály a Tomori Lajos Múzeum Villában mackós múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt.

múeumped.-i foglalkozás (3) múeumped.-i foglalkozás (6) múeumped.-i foglalkozás (9)

Január 25-én fergeteges hangulatú farsangi mulatsággal búcsúztatták a telet az 1-2. évfolyamosok. Volt jelmezbemutató, tánc, játékok, zsákbamacska, táncos produkciók, eszem-iszom, dínom-dánom.  (galéria a képre kattintva nyílik)
farsang (48)

 

-Január 24-én a 2.b osztály nagyszerű, érdekes, interaktív népzenei előadást hallgatott meg a Müpában a Dalinda énekegyüttes és zenészei előadásában.

Dalinda oncert Müpa (6) Dalinda oncert Müpa (9) Dalinda oncert Müpa (11)

-A 2.b osztály 5 alkalommal próbálhatja ki a síelés fortélyait és örömeit.
síelés (1) síelés (5) síelés (6)

 

-A december 20-án, a Feálban megtartott, meghitt karácsonyi ünnepély a közelgő ünnepekre ünneplőbe öltöztette kicsik és nagyok szívét. A színvonalas műsort a 2. évfolyamosok és a Kicsinyek kórusa adta.  (galéria a képre kattintva nyílik)

Karácsony (49)

-Az 1-2. osztályosok a Jézus születéstörténetét feldolgozó, kedves bábelőadáson vettek részt december 18-án.karácsonyi báb (1)karácsonyi báb (10)karácsonyi báb (4)karácsonyi báb (11)

-A sok tanulnivaló mellett a kikapcsolódásra is jutott idő. A 8. a osztály a Sun City című előadást tekintette meg. A vidám, fergeteges hangulatú darab után különleges élményt jelentett, hogy a “színészekkel” is beszélgethettek és fényképezkedhettek a bátrabbak.

-A hagyományőrző napunk a karácsonyi készülődés jegyében zajlott. Az osztályok igyekeztek ünnepi díszbe öltöztetni a tantermüket. A fenyőfára papírdíszeket készítettünk. Az ebédlőben asztaldíszeket állíthattunk össze. A selyemfestés fortélyait is megismerhettük.

December 10-én a Lidl-csoport támogatásával szerveztük meg egészségnapunkat. A programon minden diákunk részt vett, így a legkisebbektől a legnagyobbakig élvezhettük ezt a nagyszabású és változatos programot. Az osztályok a 17 állomáson különleges feladatokkal szembesültek. Az egészséges táplálkozás, fogápolás és szűrővizsgálat mellett a sportágválasztás, mozgás is nagy szerepet kapott. A mászófalon kipróbálhattuk ügyességünket, s szívünk ritmusára is ugrálhattunk. Az udvaron korcsolyázhattunk, s az egészséges tízórai összeállításához is segítséget kaptunk. A beöltözött animátorok sok vidám percet szereztek diákjainknak. A szellemi feladatok során sok hasznos ismerethez jutottunk. A nap végén mindenki egy kis ajándékot kapott. (galéria a képre kattintva nyílik)image030 másolata

<

-December 6-án ismét eljött a FEÁL 1-2. osztályosaihoz a jóságos Mikulás, akit a kicsik nagy izgalommal vártak. (galéria a képre kattintva nyílik)Mikulás (1)
-A 2.b és a Kicsinyek Kórusa a Szent László Gondozóház idős lakóit örvendeztették meg kedves karácsonyi műsorukkal. A kicsiket és időseket egyaránt megérintette a várva várt találkozás.image012

– Az 5.a osztályosok könyvtári órán vettek részt a Nagykönyvtárban. A rendhagyó “irodalomórán” Petőfi Sándor életével ismerkedtek meg. (galéria a képre kattintva nyílik)

 

image002

November 19-én iskolánk 3. osztályos tanulóinál járt Bosnyák Viktória, A sirály a király? és több más ismert gyermekregény írónője. Az évfolyamon ez volt a kötelező olvasmány, ezért minden diák nagy izgalommal várta őt. Vendégünk eleget téve a gyerekek kéréseinek, mesélt regényírási szokásairól, művei létrejöttének körülményeiről, bemutatta eddig megjelent alkotásait. Az írónő a diákok könyveinek dedikálásával búcsúzott.

-Az 1.c és 2.b osztályosoknak igényes színi előadásban volt részük november 8-án a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol megtekintették a Csodahegedű című tréfás, de annál tanulságosabb mesét.image003

Vendégekkel népesült be a Darus
2018. november 16-án Német Két Tannyelvű Iskolák Országos Versenyét rendezte meg a Darus Iskola.
Az ország tizenegy iskolájából közel kettőszáz tanuló vetélkedett az egyéni- és a csapatversenyen.
Galgóczy Zoltán, a XVIII. kerület Alpolgármestere köszöntötte a versenyzőket és a vendégtanárokat, akik Miskolcról, Nyíregyházáról, Jászberényből, Szegedről, Érdről, Győrből Zalaegerszegről és a főváros kerületeiből, Csepelről, Terézvárosból, Zuglóból és Pestszentlőrincről érkeztek. Kiemelte a nyelvtanulás fontosságát, utalt a német-magyar történelemre, valamin a részvétel fontosságára.
Bakos Péterné, a Darus Iskola igazgatója nyitotta meg a versenyt és hangsúlyozta, minden résztvevő nyertes, hiszen a legjobbak képviselhetik iskolájukat.
A jó hangulatú, gazdag programok után került sor az eredményhirdetésre, ahol a több száz diák vastapssal jutalmazta a győzteseket!
Gratulálunk, nem csak az első helyezetteknek, hanem a Darus Iskola tanárainak is! (galéria a képre kattintva nyílik)

DSCF1456

 

– A turizmus és idegenforgalom iránt érdeklődő nyolcadikosoknak a Gundel Károly Szakgimnázium érdekes városnéző kirándulást szervezett. Az izgalmas látnivalók mellett az idegenvezetői pályáról is sokat megtudhattunk. (galéria a képre kattintva nyílik)

image001

 

– Az 5.c osztály tanulói a József Attila Színház beavató előadásán a János vitéz c. darabot tekintették meg.image002 image001

Október 10-én, a Pályaorientációs napon második évfolyamosok mesterségekkel kapcsolatos, érdekes, játékos foglalkozáson vettek részt a Helytörténeti Gyűjtemény Múzeumsarok részében, míg az elsősök az FKFV által szervezett, hulladékgazdálkodással kapcsolatos foglalkozásán gyarapították tudásukat.pályaorientációs nap (2)pályaorientációs nap (19)pályaorientációs nap (16)

’’Ősz szele zümmög” – projekthét
Október 8-13- között tartotta a 3-4. évfolyam az őszi projekthetét. Az ősz témakört a tanítási órák és a délutáni szabadidős foglalkozások ölelték fel.
A témahét zárónapján ve rsek, mesék, dalok, fogalmazások hangoztak el az őszről, egyéni és osztály produkcióban. Ezt követően megtekinthettük a hét folyamán elkészült alkotásokat az osztálytermekben és az iskola folyosóján, majd kézműves foglalkozásokon, arcfestésen, diódobáló versenyen vettek részt a gyerekek. Játszottak népi játékokat is, felelevenítve ezzel a magyar népi hagyományokat. Természetesen az elmaradhatatlan eszem-iszom sem maradt ki a nap programjaiból. A sokszínű hetet hangulatos táncházzal zártuk. (galéria a képre kattintva nyílik)

 

image055

Október 5-én, az Állatok világnapja alkalmából a 2.b osztályosok a FSZEK Nagykönyvtárában különleges könyvtári foglalkozáson ismerkedtek a könyvtár használattal, és a kutyák életmódjával.

könyvtár (37)

-Az őszi Szülők Akadémiáján Cserbik János volt a vendégünk. Egy izgalmas témáról, a “kütyük” hatásáról gyermekeink életében tartott érdekes előadást. Az érdeklődők kérdéseiket is feltehették, és sok hasznos tanácsot is kaphattak. (galéria a képre kattintva nyílik)

image002

-Az október 23-i iskolai megemlékezésen a felső tagozatos diákok egy tizenkét éves fiú naplóját dolgozták fel. Az előadást összeállította és betanította Gyurkó Krisztina tanárnő. Az iskolai énekkar csodálatos dallamai hozzájárultak az előadás sikeréhez. (galéria a képre kattintva nyílik)

image014

-Az 5.a és az 5.c osztály könyvtári foglalkozáson vett részt a Nagykönyvtárban.  (galéria a képre kattintva nyílik)

image001

-A 8.a osztály a József Attila Színházban a Légy jó mindhalálig című darabot nézte meg. (galéria a képre kattintva nyílik)

image002

-A magyar festészet napja alkalmából megrendezett programsorozat keretében az a megtiszteltetés érte iskolánkat, hogy a Kondor Béla Művelődési Ház jóvoltából meghívást kaptunk e nívós rendezvényre.
Egy közel 10 m2-es alapozott vászon felületre álmodhattuk alkotásunkat. A gyerekek a tervezési fázis után akrillal dolgoztak. A közel kéthetes munka eredménye a Kondor Művelődési Ház árkádjai alatt megnézhető még 1-2 hétig. Nagyon büszkék vagyunk kis művészeinkre:
Puha Virág 8.a
Sajtos Rebeka Liza 8.a
Kelemen András Márk 8.a
Mosony Bálint 8.a
Gábor Kiara 8.c
Neubauer Hella 8.c
Moutahir-Vincze Veronika Fatima 7.c
Szücs Linda 7.c
Király Brenda 7.c
Majdik Fanni Emese 7.ckondor_festmeny

 

-Október 1-jén a Zene világnapja alkalmából népdaléneklő versenyt szerveztünk az 1-2. osztályosoknak. 46 lelkes jelentkezőt hallgatott meg a háromtagú zsűri. A közös örömzenélés végén a legjobbak elnyerték a címet arra, hogy a Kicsinyek kórusának a tagjai lehetnek. (galéria a képre kattintva nyílik)
Népdaléneklő verseny (22)
-Az októbert az 1-2. osztályosok szüreti mulatsággal indították. A jó hangulatú alkalmon volt közös éneklés és tánc, kézművesség, gyümölcssaláta evés.  (galéria a képre kattintva nyílik)
Szüreti mulatság (6)

 

-Szeretnénk megköszönni azoknak a kedves szülőknek, akik szeptember 28-án, pénteken munkájukkal, és szabadidejük feláldozásával hozzájárultak a Feál épület szépítéséhez, barátságosabbá tételéhez!  (galéria a képre kattintva nyílik)
iskszepites
-Szeptember 28-án a felső tagozatosok a Népmese Napja alkalmából szép mesékkel készültek a kicsiknek, akik szájtátva hallgatták őket. Köszönjük! Népmese napja (1)

-Az idei tanévtől a Magyar Tenisz Szövetség és az Önkormányzat támogatásával 1-2. osztályos tanulóinknak  heti rendszerességgel testnevelés óra keretén belül tenisz oktatást tartunk.tenisz (1) tenisz (2)

2018. szeptember 1-jén megnyitottuk a tanévet. Sajnos, az időjárás nem volt kegyes hozzánk, így az udvar helyett a tornateremben volt az ünnepség. Az elsősök fogadalomtételénél a búcsúzó nyolcadikosaink is közreműködtek.
(galéria a képre kattintva nyílik)

image021