Fenntarthatósági hét

Április 25-29. között iskolánk csatlakozott a Fenntarthatósági témahéthez. A 3-4. évfolyamosok játékos programok segítségével gyakorolták a környezettudatosságot.Volt ügyességi akadályverseny környezetbarát járművekkel, játékokat készítettünk újrahasznosítással, növényeket ültettünk, plakátot készítettünk, környezetvédelemről szóló filmeket tekintettünk meg, játékos csapatvetélkedőket tartottunk, a gyerekek kiselőadásokkal készültek, egészséges uzsonnát fogyasztottunk, játékos csapatfeladatokat oldottunk meg és a hetünk megkoronázásaként az Utazó Planetárium előadását tekintettük meg.
Az eseményről készült képek az alábbi linkek láthatók:

https://photos.app.goo.gl/j2qJguff5LnDvVvp8

Utazó Planetárium

A Fenntarthatósági témahét nyitányaként diákjaink bepillantást nyerhettek az Univerzum csodálatos titkaiba az Utazó Planetárium káprázatos előadásain keresztül, amelyek képzeletbeli űrutazással távoli világokba repített minket. Köszönjük a nagyszerű élményt!

Könyvtárban jártunk

A 6. c osztály a Nagykönyvtárban egy könyvtárismertető foglalkozáson vett részt.

Honfoglalás – projektmunka az 5.b-ben

Az  5. b osztály a honfoglaláshoz kapcsolódó ismereteit  egy terepasztalon jelenítette meg.

A költészet napja

A költészet napjára ebben az évben is nagyon készültünk. A közös versmondás mellett képversekhez kapcsolódó feladványokat  oldottak meg a gyerekek.

A MÜPÁ-ban járt a 3.a és a 4.c

Március 23-n a 3.a és 4.c osztály Tavaszváró, tavaszköszöntő címmel érdekfeszítő, hagyományőrző, zenés-táncos-mesés előadáson vett részt a Müpa Fesztiválszínházban.

ÖKO-nap a víz jegyében

A Happy-hét záróprogramjának eseményei képekben.

A szombati nap egyik színfoltja volt a Smetana Moldva című zenéjére alkotott mozgásprojekt.

Happy-hét

A FEALban lezajlott a Happy-hét sok színes, vidám programmal. Az utolsó napon, szombaton, játékosvetélkedők, kézműves foglalkozás, ismeretterjesztő film megtekintése zárta a programsorozatot.

Március 15.

Az 1848-as forradalom eseményeire a 7. c osztály irodalmi  műsorával emlékeztünk. Az iskolai énekkar dallamai és a 3. a osztály különleges előadása még emlékezetesebbé tette ezt a napot.

Február 22. A parasport napja

Minden év február 22-én van a  Magyar Parasport Napja. Ebből az alkalomból a Magyar Parasport Szövetség együttműködésre hívja az iskolákat.
Idén már 2. alkalommal csatlakoztunk a felhíváshoz..  A lélekmozgató program keretében szemléletformáló, érzékenyítő órákat tartottunk, melyeknek célja a szociális érzékenyítés, a fogyatékosan élő emberek megismerése.  Filmeket néztünk, meséket mondtunk, beszélgetéseket folytattunk ebben a témakörben. Parasportágakat kerestünk, a paralimpikonok eredményeit összegyűjtöttük.
Testnevelés órákon a teremben s az udvaron egyaránt olyan feladatokat végeztünk, olyan játékokat játszottunk, melyek közben valamilyen fizikailag hátrányos helyzetben voltak a gyerekek (pl. bekötött szem, kéz vagy láb használat kiiktatása, stb.) . A fent jelzett órák nagyon hasznosak voltak, jól sikerültek. A gyerekek új információkhoz jutottak egy számukra ismeretlen világról. Megértették, miért tekinthetjük példaértékűnek a parasportolókat.  A gyakorlati órák során tapasztalatokat szereztek arról, mennyivel nehezebb speciális körülmények közt, fogyatékossággal élve, nagy akarattal, szorgalommal kiváló sporteredményt elérni.

Farsang

Ebben az évben is rendeztek az osztályok farsangi mulatságot. A legötletesebb jelmezeket joker kártyával jutalmaztuk, melyeket kedvezményekre lehet beváltani a tanároknál. Az az osztály, ahol legtöbben beöltöztek, külön jutalomban részesült.

Az iskolai farsang idején a “Covid-osztály” (7.b) gondoskodott a biztonságról. (Akik guggolnak, mind egészségesek! 😀)

Lázár Ervin Program

A LEP-program keretében a nyolcadikosaink a Nemzeti Színházba látogattak el. A János vitéz című előadás mindenkinek elnyerte tetszését.

Február 24-én a LEP program keretében az “Új világ született” című kiállítást tekintette meg a 7.b osztály. Köszönjük. Az a nap sajnos egy háború kezdetének dátuma is lett.

Macinap a FEÁL-ban

A FEAL-ban vidám, kreatív Macinap volt február 2-án. A Maci nehezen döntötte el, hogy visszabújjon a barlangjába vagy kint maradjon, mert az időjárás tréfálkozott, hol tűzött a Nap, hol szakadt az eső. A gyerekek vidám, mackós dalokkal hívogatták Mackó urat.

Lázár Ervin Program

A 3.a osztály a Lázár Ervin Program keretében a Pesti Magyar Színházban nagy élvezettel tekintette meg a Harisnyás Pippi című vidám előadást. Köszönjük a lehetőséget!

Korcsolyázás

Ebben a tanévben is több osztályunk él a délelőtti korcsolyázási lehetőséggel a Bókay-kertben.

Irodalmi projektmunkák

Az irodalomórák anyagához kapcsolódóan  többször kapnak a gyerekek olyan szorgalmi feladatokat, melyekben kreativitásukat mutathatják meg. A 6. c osztály tanulói Kőmíves Kelemenné és a Mátyás anyja című alkotásokhoz készítettek munkákat. A 7. a osztályban  pedig a Huszt gondolatait használhatták fel.

Ádventi gyertyagyújtás

Felsős tanulóink és Dávid Vali néni  különleges előadással készültek az adventi időszak  megünneplésére. Mind a négy héten más évfolyam diákjai adtak elő karácsonyi dalokat az iskola udvarán.

5.b projektmunka

Az 5. b osztályosok az ismereteik összegzéseként  a Bibliához készítettek lapbookokat.

Művészetek Palotája: Kristály

2021. december 13-án a 7.a és 7. b osztály tanulóival a Művészetek Palotája által szervezett Kristály című előadáson vettünk részt. Nagyon igényesen rendezett és szervezett, gyerek s felnőtt számára egyaránt érdekes műsort láttunk. Kellemes élmény volt nézni a táncosok, cirkuszi akrobaták látványos produkcióit.

7-8. osztályosok munkái

A 7. osztályosok projektmunkája Velasquez Las Meninas című festményének feldolgozása makettként nagyon jó hangulatú vizuális kultúra és technika órák keretében történt.

A 8. osztályosok vizuális kultúra órákon a szecesszió témában Klimt  Arany könnyek című festményére reflektáltak különböző technikákkal .

Hagyományőrző nap

December 11-én, a hagyományőrző napon ünnepi díszbe öltözött az iskola. Az épület ablakainak díszítése mellett az osztálytermek ajtajain is karácsonyi motívumok jelentek meg. Több diák az iskolai rajzpályázatra készített képeket. Az írást kedvelők meséket, történeteket írhattak. A meghitt hangulatot egy rövid irodalmi összeállítás fokozta.
Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk együtt.

Az iskolai hagyományőrző napon a 3-4. évfolyam osztályaiban is lelkes alkotómunka folyt. Készültek az ajtó- és ablakdekorációk, a szebbnél szebb üdvözlőlapok és karácsonyfadíszek.
Az elkészült dekorációk az ajtókra és az ablakokra kerültek.

Karácsonyi kézműves program

A FEÁL december 11-i karácsonyi kézműves programján készültek a fotók.  Hangulatos, szeretetteljes, fahéj illatú program volt.

Lázár Ervin Program

A Lázár Ervin Program keretében a Budapesti Filharmóniai Társaság sokszínű, interaktív előadását tekintették meg a 4. és a 7. évfolyamos tanulók iskolánk tornatermében.
A komplex zenei- képzőművészeti- irodalmi előadás a kisebbeknek a zene kialakulásáról mesélt, a nagyobbaknak arról, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Mikulás a FEÁL-ban

December 6-án itt járt a Mikulás. A gyerekek nagy örömmel, énekkel fogadták.

Mikulás-futás

Vidáman, sportosan ünnepeltük december 6-án a Mikulást.

Márton-nap

November 11-én hagyományőrző kézműveskedéssel, dalos, verses összeállítással emlékeztünk Márton napjára a 3.-4. évfolyamon.

Múzeumi séták

A kerületi Önkormányzat Múzeumi séták pályázatán ebben az évben is anyagi támogatást nyertünk. Így két nyolcadikos osztályunk ellátogathatott a Terror Házába.

Október 23.

Az 1956-os emlékműsorunkban felelevenítettük az eseményeket, megemlékeztünk a forradalom hőseiről. Az irodalmi összeállításban a 8. c osztály tanulói szerepeltek. Nagy örömünkre iskolai énekkarunk fellépése is hozzájárult a méltó ünnepléshez.

Kézmosás világnapja

Október 15-én a 3.-4. évfolyamosok számára a Kézmosás világnapja alkalmából Licsár Bokodi Krisztina népegészségügyi szakember tartott játékos, érdekfeszítő, hasznos,felvilágosító előadást.

Vadászati Kiállításon is jártunk

Október 13-án a Vadászati Világkiállításra mentünk az 5. c osztállyal. A sok kitömött  állat, élő sólymok, agarak mellett az óriási akváriumok voltak a legérdekesebbek. A több mint egyméteres viza hal Magyarország legjellegzetesebb hala. Másnap a tévében láthattunk a visszaengedését a folyóba.
(Lipták Roland 7. b osztály)

Ökoiskolaként fontosnak tartjuk a környezeti nevelést, ezért nagyon örültünk, amikor a Fátyol iskolaprogram keretében iskolánk több osztályának is lehetősége adódott, hogy ellátogasson a Vadászati Világkiállításra. Számos tematikus kiállítás közül válogathattunk, de a gyerekeket leginkább a hatalmas akvárium bűvölte el, illetve alig várták, hogy vadászkutyákkal találkozhassanak, és közelről csodálhassák meg a vadmadarakat, sólymokat, ölyveket.

Pályaorientációs nap – október 8.

Az osztályok élménybeszámolóival idézzük fel a napot:

A pályaválasztási napon a Groupama Arénában jártunk. Ez egy nagyon modern és ízléses épület. Bementünk az öltözőkbe, sőt a VIP-szektort is megnézhettük- ez nem mindennapi élmény volt. A múzeumban is rengeteg érdekességet láthattunk. Nekem legjobban az Aranylabda, valamint a sok díj és kupa tetszett a legjobban. Összességében egy remek és érdekes program volt.
(Lakatos Dávid 5. b osztály)

Osztályunkkal a Nemzeti Színházba látogattunk el. A sok érdekes látnivalóból a bábok kipróbálása tetszett legjobban. Különféle színházhoz kapcsolódó munkáról is tájékoztatást kaptunk. Többen elgondolkodtunk az általános iskolai évek utáni jövőnkről.  A színházi élet megismerése agyon jó élmény volt, köszönjük, hogy ott lehettünk!
(Kövér-Persa Irisz 6. b osztály)

Kispesti Futball Ház
Nekem nagyon tetszett ez a hely  Sok  érdekes dolgot megtudtam a kispesti labdarúgásról. A Honvéd múltjáról és a kiemelkedő játékosokról is meséltek nekünk. A különleges  kabalafigurát,  a sok szép kupát és érmet mindenki érdeklődéssel szemlélte. Ez a délelőtt nagy élmény volt, jól éreztem magam.
(Sógor Dóra 6. c osztály)

A Kispesti Futball Házba látogattunk
A dédnagypapám válogatott focista volt a Kispesti Honvéd csapatában. Az egyik órán meséltem erről az osztálytársaimnak. Elhatároztuk, hogy elmegyünk a Fő utcai kiállításra és „megnézzük a dédpapámat”. A szurkolói házban tett osztálykiránduláson rengeteg fényképet, serleget, díjat láthattunk a csapat megalakulásától a sokszoros bajnokká válásukig. Igazán érdemes egyszer mindenkinek ellátogatnia, aki szereti a focit, vagy a történelmet. Mi nagyon jól éreztük magunkat, még csocsózhattunk is…
Pikéthy Ádám 6.a

Látogatásunk során betekintést nyerhettünk a levélszállítás teljes folyamatába: a levél leadásától, a rovatoló szortírozáson keresztül a kerületekre bontásig, végül a szállításig. Kalandozásunk arról is szó esett, hogy az emberek mennyire megbíznak a Magyar Postában. Ez után a nap után már én is képes vagyok megérteni és jobban értékelni ezt a precíz munkát.
(Svetz Gabriella 7. a osztály)

Az 5. c osztállyal a kerület nevezetességeit néztük meg, megtudtuk, hogy régen milyen épületek voltak itt. Kiderült, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium melletti játszótér helyén régen téglagyár volt. Jó nekünk a játszótér!
(Léhárt Lili 7. b osztály)

Alkalmunk nyílt ellátogatni a Digi Sport stúdiójába, ahol közelebbről megismerhettünk pár szakmát: műsorvezetőt, vágót, rendezőt.  Betekintést nyerhettünk többek között az öltözőkbe, a stúdióba, a vágószobába és a greenboxba, amit arra használnak, hogy bármit rá lehet vetíteni, és a nézőknek ettől olyan élménye lesz, mintha a riporter azon a helyen lenne.
(Kovács Zita 7. c osztály)

Látogatás a Zila Kávéházban
Osztályunk a pályaorientációs napon a Zila Kávéházba látogatott. A vendéglátóink először a cukrászda történetéről, a különböző tortaformák eredetéről, a szakma elvárásairól meséltek. Később két csoportra lettünk bontva, és így külön-külön körbevezettek minket a tanműhelyben, miközben nagyon sok dolgot elmondtak az adott poszttal, berendezésekkel kapcsolatban. Ezalatt kérdéseket tudtunk feltenni. Majd finomabbnál finomabb süteményekkel, innivalókkal kedveskedtek nekünk. Összességében új információkkal, csodás élményekkel teli izgalmas nap volt.
(Szabó Tara 8. a osztály)

A pályaorientációs nap keretén belül ellátogattunk a Dél-pesti Autóbuszgarázsba. Sok érdekes és hasznos információt tudtunk meg, miközben egy régi Ikarus busszal vittek minket körbe. Izgalmas élmény volt, amikor megtapasztalhattuk, milyen az, amikor a busz hirtelen fékez. Ezután elsétáltunk az Obszervatóriumba, ahol az időjárás megfigyelésének titkairól hallottunk. Azt is megnézhettük, hogyan lövik fel a meteorológiai léggömböt.
(Köcski Nóra, Bali Barbara, Sógor Panna, Földi Míra 8. c osztály)

Október 8-án a Pályaorientációs nap keretében különleges élményben volt része a 3-4. évfolyamnak. A MÜPA népzenészei látogattak el hozzánk és tartottak fergeteges hangulatú népzenei bemutatót. A gyerekek a vidám hangulatú koncerten az őszi hagyományok mellett a népi hangszerekkel és a népzenészek életével is megismerkedhettek. 

október 13-án a 3.a és 14-én a 4.b osztály tanulói rendhagyó énekórán vettek részt a MÜPA Zenebona című foglalkozása keretében. A gyerekek a szakavatott zenei vezető segítségével, a közös éneklés, zenélés alatt sok hasznos dolgot elsajátítottak.

Október 6.

Az aradi vértanúkra az iskolarádión keresztül emlékeztünk. Az összeállításban a 6. c osztály tanulói szerepeltek.

Állatok világnapja

A Feálban a gyerekek “állati érdekességeket” olvasgathattak a folyosón.
A 2.b-ben pávát készítettek papírból.

Lézerharc a Grundon

Hogy jól induljon a tanév, október elsején az osztállyal a Grundra mentünk lézerharcra.
Két csapatot alkottunk, így csaptunk össze egymással. Rövid eligazítás után a „pirosak” és a „sárgák” megkezdték a játékot. Mindenki győzelemre törekedett, végül a 4. forduló után a piros csapat győzött. A sárgák sem szomorkodtak, mindenki jól érezte magát. Nagyon jó program volt.
Földi Míra és Köcski Nóra 8. c

Szeptemberi programok az alsó tagozaton:

Szeptember 30-án, a Népmese napja alkalmából a 3.a osztályosok színvonalas színi előadással emlékeztek meg a jeles napról és örvendeztették meg a 3. és 4 évfolyamos tanulókat.

 

 
Szeptember 29-én a 3.a osztálynak különleges élményben volt része, amikor a Bókay Kertben hófánkoztak.

 

 
Szeptember 24-én a 3.a osztály a Meteorológiai Intézetbe látogatott, ahol izgalmas bepillantást nyertek a meteorológusok munkájába, és az általuk használt mérőeszközöket megtekinthették. A legizgalmasabb pillanat a mérőszondát szállító léggömb felszállása volt.
 

Szeptember 17-én a 3.a osztályosok az FKF Szemléletformáló Központjában hasznos ismeretekkel gazdagodtak az FKF széleskörű feladatairól, a környezetvédelemről, hulladékgazdálkodásról, miközben környezettudatos szemléletük formálódott.

Szeptember 9-én a 3.a osztály érdekfeszítő foglalkozáson vett részt a Tomory Lajos Múzeumban, ahol megismerkedhettek Kondor Béla művészetével és játékos, interaktív feladatok segítségével régi használati tárgyakkal.

Népmese napja a FEÁL-ban

20210930_101705
20210930_124643
20210930_104959
20210930_105136
20210930_105512
20210930_105429