Múzeumi séták

A kerületi Önkormányzat Múzeumi séták pályázatán ebben az évben is anyagi támogatást nyertünk. Így két nyolcadikos osztályunk ellátogathatott a Terror Házába.

Október 23.

Az 1956-os emlékműsorunkban felelevenítettük az eseményeket, megemlékeztünk a forradalom hőseiről. Az irodalmi összeállításban a 8. c osztály tanulói szerepeltek. Nagy örömünkre iskolai énekkarunk fellépése is hozzájárult a méltó ünnepléshez.

Vadászati Kiállításon is jártunk

Október 13-án a Vadászati Világkiállításra mentünk az 5. c osztállyal. A sok kitömött  állat, élő sólymok, agarak mellett az óriási akváriumok voltak a legérdekesebbek. A több mint egyméteres viza hal Magyarország legjellegzetesebb hala. Másnap a tévében láthattunk a visszaengedését a folyóba.
(Lipták Roland 7. b osztály)

Ökoiskolaként fontosnak tartjuk a környezeti nevelést, ezért nagyon örültünk, amikor a Fátyol iskolaprogram keretében iskolánk több osztályának is lehetősége adódott, hogy ellátogasson a Vadászati Világkiállításra. Számos tematikus kiállítás közül válogathattunk, de a gyerekeket leginkább a hatalmas akvárium bűvölte el, illetve alig várták, hogy vadászkutyákkal találkozhassanak, és közelről csodálhassák meg a vadmadarakat, sólymokat, ölyveket.

Pályaorientációs nap – október 8.

Az osztályok élménybeszámolóival idézzük fel a napot:

A pályaválasztási napon a Groupama Arénában jártunk. Ez egy nagyon modern és ízléses épület. Bementünk az öltözőkbe, sőt a VIP-szektort is megnézhettük- ez nem mindennapi élmény volt. A múzeumban is rengeteg érdekességet láthattunk. Nekem legjobban az Aranylabda, valamint a sok díj és kupa tetszett a legjobban. Összességében egy remek és érdekes program volt.
(Lakatos Dávid 5. b osztály)

Osztályunkkal a Nemzeti Színházba látogattunk el. A sok érdekes látnivalóból a bábok kipróbálása tetszett legjobban. Különféle színházhoz kapcsolódó munkáról is tájékoztatást kaptunk. Többen elgondolkodtunk az általános iskolai évek utáni jövőnkről.  A színházi élet megismerése agyon jó élmény volt, köszönjük, hogy ott lehettünk!
(Kövér-Persa Irisz 6. b osztály)

Kispesti Futball Ház
Nekem nagyon tetszett ez a hely  Sok  érdekes dolgot megtudtam a kispesti labdarúgásról. A Honvéd múltjáról és a kiemelkedő játékosokról is meséltek nekünk. A különleges  kabalafigurát,  a sok szép kupát és érmet mindenki érdeklődéssel szemlélte. Ez a délelőtt nagy élmény volt, jól éreztem magam.
(Sógor Dóra 6. c osztály)

A Kispesti Futball Házba látogattunk
A dédnagypapám válogatott focista volt a Kispesti Honvéd csapatában. Az egyik órán meséltem erről az osztálytársaimnak. Elhatároztuk, hogy elmegyünk a Fő utcai kiállításra és „megnézzük a dédpapámat”. A szurkolói házban tett osztálykiránduláson rengeteg fényképet, serleget, díjat láthattunk a csapat megalakulásától a sokszoros bajnokká válásukig. Igazán érdemes egyszer mindenkinek ellátogatnia, aki szereti a focit, vagy a történelmet. Mi nagyon jól éreztük magunkat, még csocsózhattunk is…
Pikéthy Ádám 6.a

Látogatásunk során betekintést nyerhettünk a levélszállítás teljes folyamatába: a levél leadásától, a rovatoló szortírozáson keresztül a kerületekre bontásig, végül a szállításig. Kalandozásunk arról is szó esett, hogy az emberek mennyire megbíznak a Magyar Postában. Ez után a nap után már én is képes vagyok megérteni és jobban értékelni ezt a precíz munkát.
(Svetz Gabriella 7. a osztály)

Az 5. c osztállyal a kerület nevezetességeit néztük meg, megtudtuk, hogy régen milyen épületek voltak itt. Kiderült, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium melletti játszótér helyén régen téglagyár volt. Jó nekünk a játszótér!
(Léhárt Lili 7. b osztály)

Alkalmunk nyílt ellátogatni a Digi Sport stúdiójába, ahol közelebbről megismerhettünk pár szakmát: műsorvezetőt, vágót, rendezőt.  Betekintést nyerhettünk többek között az öltözőkbe, a stúdióba, a vágószobába és a greenboxba, amit arra használnak, hogy bármit rá lehet vetíteni, és a nézőknek ettől olyan élménye lesz, mintha a riporter azon a helyen lenne.
(Kovács Zita 7. c osztály)

Látogatás a Zila Kávéházban
Osztályunk a pályaorientációs napon a Zila Kávéházba látogatott. A vendéglátóink először a cukrászda történetéről, a különböző tortaformák eredetéről, a szakma elvárásairól meséltek. Később két csoportra lettünk bontva, és így külön-külön körbevezettek minket a tanműhelyben, miközben nagyon sok dolgot elmondtak az adott poszttal, berendezésekkel kapcsolatban. Ezalatt kérdéseket tudtunk feltenni. Majd finomabbnál finomabb süteményekkel, innivalókkal kedveskedtek nekünk. Összességében új információkkal, csodás élményekkel teli izgalmas nap volt.
(Szabó Tara 8. a osztály)

A pályaorientációs nap keretén belül ellátogattunk a Dél-pesti Autóbuszgarázsba. Sok érdekes és hasznos információt tudtunk meg, miközben egy régi Ikarus busszal vittek minket körbe. Izgalmas élmény volt, amikor megtapasztalhattuk, milyen az, amikor a busz hirtelen fékez. Ezután elsétáltunk az Obszervatóriumba, ahol az időjárás megfigyelésének titkairól hallottunk. Azt is megnézhettük, hogyan lövik fel a meteorológiai léggömböt.
(Köcski Nóra, Bali Barbara, Sógor Panna, Földi Míra 8. c osztály)

Október 6.

Az aradi vértanúkra az iskolarádión keresztül emlékeztünk. Az összeállításban a 6. c osztály tanulói szerepeltek.

Állatok világnapja

A Feálban a gyerekek “állati érdekességeket” olvasgathattak a folyosón.
A 2.b-ben pávát készítettek papírból.

Lézerharc a Grundon

Hogy jól induljon a tanév, október elsején az osztállyal a Grundra mentünk lézerharcra.
Két csapatot alkottunk, így csaptunk össze egymással. Rövid eligazítás után a „pirosak” és a „sárgák” megkezdték a játékot. Mindenki győzelemre törekedett, végül a 4. forduló után a piros csapat győzött. A sárgák sem szomorkodtak, mindenki jól érezte magát. Nagyon jó program volt.
Földi Míra és Köcski Nóra 8. c

Szeptemberi programok az alsó tagozaton:

Szeptember 30-án, a Népmese napja alkalmából a 3.a osztályosok színvonalas színi előadással emlékeztek meg a jeles napról és örvendeztették meg a 3. és 4 évfolyamos tanulókat.

 

 
Szeptember 29-én a 3.a osztálynak különleges élményben volt része, amikor a Bókay Kertben hófánkoztak.

 

 
Szeptember 24-én a 3.a osztály a Meteorológiai Intézetbe látogatott, ahol izgalmas bepillantást nyertek a meteorológusok munkájába, és az általuk használt mérőeszközöket megtekinthették. A legizgalmasabb pillanat a mérőszondát szállító léggömb felszállása volt.
 

Szeptember 17-én a 3.a osztályosok az FKF Szemléletformáló Központjában hasznos ismeretekkel gazdagodtak az FKF széleskörű feladatairól, a környezetvédelemről, hulladékgazdálkodásról, miközben környezettudatos szemléletük formálódott.

Szeptember 9-én a 3.a osztály érdekfeszítő foglalkozáson vett részt a Tomory Lajos Múzeumban, ahol megismerkedhettek Kondor Béla művészetével és játékos, interaktív feladatok segítségével régi használati tárgyakkal.

Népmese napja a FEÁL-ban

20210930_101705
20210930_124643
20210930_104959
20210930_105136
20210930_105512
20210930_105429