– 2014.05.05-én az előkészítő órát megelőzően szülői értekezletet tartottunk, melynek során a szülők a kirándulással kapcsolatban, minden részletre kiterjedően, pontos tájékoztatást kaptak, valamint kiosztásra került a teljes programmal kapcsolatos írásbeli tájékoztató is. Az előkészítő órát két részletben tartottuk meg: 2014.05.06. 14:00-16:00 és 2014.05.08. 14:00-16:00. 1. Erdély bemutatása prezentációval, projektnapló kiosztása. 2. alkalommal a kirándulás részletes programját, Románia etnikai összetételét, a magyarság lélekszámát, a történelmi közös múltat, az országhatárok kialakulásának okait beszéltük meg. Megbeszéltük a viselkedési szabályokat, szükséges felszerelést, vállalásokat.

– 2014.05.09-én az előkészítő tevékenység kapcsán vetélkedőt rendeztünk, melynek témája Erdély. Tájékozódás a térképen, történelmi, irodalmi ismeretek alkalmazása teszt formájában, keresztrejtvény megoldása, Erdély térképének kirakása puzzle formában, néphagyományok, legendák. Székely himnusz gyakorlása közösen.

HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás:

A tanulmányi kirándulásra 2014. május 19- 23-a között került sor, Erdély- Székelyföld volt az úti cél. Életre szóló élményekkel tértünk haza. A programot majdnem teljes egészében sikerült megvalósítani. A gyergyószárhegyi Lázár Kastély megtekintése elmaradt, mert időközben bezárták a látogatók elöl. A gyerekek mindegyike órákig mesélt szüleinek, pedig későn éjjel érkeztünk haza. Leírt élménybeszámolóikban szinte mindenki vissza szeretne menni. Ez volt a cél! A pályázat megírásakor arra gondoltunk, hogy muszáj gyermekeinknek ide eljutni, látni a leírhatatlan szépségű környezetet, nevezetességeket, megismerni   Székelyföld történelmét, kultúráját és az ott élő rendkívül kedves, segítőkész magyarokat. Csodálatos érzés volt, hogy a határon túl vagyunk és mégis mindenki magyarul beszél, ez remélhetőleg erősíti diákjaink magyarságtudatát!
A gyerekek rendkívül feldobódva  (még az itthon maradt kollégáknak is feltűnt!) elismeréssel és köszönettel nyugtázták a kirándulást.

Idézet diákjaink élménybeszámolójából, amely a legjobb értékelése a programnak:
“Életem legjobb egy hete volt, remekül éreztem magam. Remélem jövőre is lesz ilyen lehetőség!”

  “Amikor a visszafelé úton átmentünk a határon  szomorú voltam, mert nagyon megkedveltem Erdélyt .”

” Nagyon szép élményekkel tértem haza. Rövid volt ez az öt nap. Nagyon tetszett a hely is ahol laktunk. Aranyosak voltak az ottani gyerekek, táncosok. Idegenvezetőnk szerintem a világ legjobb idegenvezetője, sofőrünk pedig a világ legjobb buszvezetője. Nagyon tetszett ez az utazás és köszönöm a lehetőséget!”

“Későn érkeztünk haza, de jó volt. Szinte nem is akartam haza menni! Nagyon jó volt, érdekes volt és élményekkel teli! Erdély egyszerűen varázslatos!!!”

“Nekem nagyon tetszett az egész heti program. Sok érdekes és szép helyet láttunk, jól elfáradtunk!”

“Szeretnék legközelebb is elmenni! Erdély az a hely, ahová bármikor és akárhányszor el tudnék menni!”

“Én már ugyan voltam néhányszor (régebben) Erdélyben az apukámmal, de mégis a helyeken, ahol jártunk újabb és újabb élmények születtek bennem. Nem emlékeztem, hogy Erdély ennyire csodálatos!….Hétfőn azt gondoltam, hogy szép lesz. Megyünk majd ide-oda, de mire péntek lett sok minden megváltozott bennem és sok dolgot máshogy láttam és azt gondoltam, hogy el sem akarok innen menni! Annyira más világ! Ott a kedves, közvetlen emberek, szokások, hagyományok. Nekem borzasztóan tetszett a kirándulás. Kár lett volna kihagyni! A táj csodálatos volt, a szállás korrekt, az emberek kedvesek. Annyira tetszett, hogy mondtam apukámnak, hogy szeretnék vele menni ha legközelebb megy. Muszáj visszamennem!!!”

“Az Erdélybe vezető út nem nagyon tetszett, mert sok idő volt mire odaértünk. De teljesen megérte! Még az elején azt gondoltam, hogy biztos nem fog tetszeni, ezért akartam visszamondani. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem, sőt, azt bántam volna meg ha nem megyek, mivel akkor nem gazdagodtam volna a szép tájakkal, a jó közös emlékekkel és a másik osztályból nem szereztem volna annyi új barátot.”

“Ez volt a legvidámabb, legjobb és legszebb utazásom. Nagyon jól éreztem magam! Az erdélyi levegő, táj rettentően szép és csodálatos volt. Az emberek pedig…..nagyon kedvesek voltak. Sokkal kedvesebbek, mint itthon, Magyarországon. Az idegenvezető a végén már, nem csak az idegenvezetőnk volt, hanem a barátunk is.”

“Nagyon tetszett az út és én mindenkinek ajánlom, hogy menjen el Erdélybe (persze, ha tud). Én szívesen mennék még egyszer!”

Ezek a vélemények  önmagukért beszélnek!

képek

– Az értékelő órát 2014. május 26-án tartottuk meg. A gyerekek rendkívül feldobódva (még az itthon maradt kollégáknak is feltűnt!) elismeréssel és köszönettel nyugtázták a programot. A feladatul kapott élménybeszámolókból egyértelműen kiderült, hogy mennyire jól érezték magukat! Elégedettek voltunk a gyerekek viselkedésével, a programfüzetek vezetésével. Az értékelő órán visszaemlékeztünk az elmúlt hét eseményeire és a fényképeket nézegetve, közösen megbeszéltük az ahhoz tartozó emlékeket, élményeket.

 – 2014.05.29-én, a tanulók igen aktív részvételével rendeztük meg a témanapot. Forgószínpadszerűen alakítottuk ki az egyes állomáshelyeket. Egyik állomáshelyen népdalokat énekeltünk, tanítottuk meg a gyerekeknek az út során megtanult dalokat, legendákat, történeteket meséltünk az arra érdeklődöknek, egyik termet táncházzá alakítottuk ki és tanítottuk meg a gyerekeket az Erdélyben tanult táncokra kicsiket-nagyokat egyaránt. Volt kóstolással egybekötött erdélyi ételbemutató, ahol a diákok és tanárok által elkészített nemzeti ételek sokaságát mutattuk be. Egy másik teremben lehetőség volt az elmúlt évben, a szálláshelyünk közelében forgatott és ajándékba kapott film megtekintésére, melynek címe: Nyergestető 1849. Ezen a napon került sor az egyéni fotópályázatok értékelésére is, amit még indulás előtt hirdettünk meg. Végezetül elültettünk az iskola udavarán egy fát-az Összetartozás jegyében- a Magyarság fájaként, örökre emlékeztetve arra, amit a HATÁRTALANUL! Program keretében éltünk meg.